|
Препоръчайте добра научна или военна фантастика :), Дайте предложения
Grim_ |
|

Рицар

Група: Citadel
Съобщения: 709
Потребител # 3776
Дата на регистрация: 11-April 13

|
QUOTE (belvito_86 @ 07 May 2013, 09:52) | чел съм много добри отзиви за Фондацията на Айзък Айзимов, за Дюн и за книгите на Рей Бредбъри |
ами в общи линии то това са базовите класици ако се зарибяваш на фантастика. иначе бих могъл да добавя артър кларк (одисея в космоса, рама и др) , братя стругацки ( обитаемият остров, пикник край пътя и тн.), дан симънс ( хиперион, ендимион) , станислав лем ( соларис. магелановият облак) , александър беляев (главата на професор оруел, владетелят на света и др), дейвид брин (битие). също дъглас адам или хари харисън (стоманеният плъх) ако ти се чете нещо по весело. на урсула легуйн лявата ръка на мрака също са добри.... абе много неща има, които може да се препоръчат.
--------------------
"Никоя борба не е твърде непосилна, ничие превъзходство не е твърде непреодолимо, защото дори да се провалим, дори да паднем, ще знаем, че сме живели." Аномандър Рейк Син на Тъмата 
|
|
|
BlackCat |
|

Паладин на Цитаделата

Група: Ralmians
Съобщения: 2674
Потребител # 3317
Дата на регистрация: 28-December 11

|
QUOTE (Elina Santoriiska @ 07 May 2013, 23:55) | Бараярската сага на Буджолд - не е мого известна но не смеска меду научнана и военна фантастика с лек (ама много лек, както ми мапомнят) привкус на фентъзи. |
+1
--------------------
 The clouds above the mountains broke, bathing all with the silvery light of Sariour in full bloom. Where there had been darkness and shadow, now stood a figure swathed in black, face hidden within a deep hood. It stood immobile, arms crossed, head bowed. All around the camp, wolf howls split the air. “Who are you?” Tharion demanded, sword in hand. “What do you want?” “I am the Shadow King,” said Alith Anar, pulling back his hood, “and I want vengeance.”
|
|
|
The God of tears |
|

Херцог

Група: Moon's Children
Съобщения: 9701
Потребител # 1510
Дата на регистрация: 20-November 08

|
QUOTE (belvito_86 @ 07 May 2013, 09:52) | Здравейте преди време,когато влязох за първи път във форума открих тема препоръчайте някое яко фентъзи,която се превърна в доста добра и човек може да черпи доста информация от нея Та реших да направя една такава за научна и военна фантастика Аз лично не съм чел много на такава тематика и си падам повече по хоръра и епичното фентъзи,но ако искам да се зарибя да речем дайте предложения,който не го мързи чел съм много добри отзиви за Фондацията на Айзък Айзимов, за Дюн и за книгите на Рей Бредбъри ,но не съм чел от тях нищо може вие да помогнете и да предложите и нещо друго Надявам се темата да стане интересна и много информативна като тази в раздел епично фентъзи |
"Фондацията" (най-доброто на иначе не особено любимия ми Азимов), "Дюн" (тя е малко сложничка) и "Битие" на Дейвид Брин са първите книги, които ми идват на ум да ти препоръчам. От Брин можеш да прочетеш също поредицата за Ъплифта (започва от "Звездна вълна се надига", издадена от "Бард", както и останалите), от Франк Хърбърт - "Фани Мае". От Саймън Грийн също като Спар ще ти препоръчам "Прелюдията към Империята" - книжките, които е споменал: "Светът на мъглите", "Светът на призраците", "Адския свят". Рей Бредбъри е по-скоро фентъзи/хорър автор (поне той самият приживе определяше книгите си като "фентъзи", не като фантастика). Но почти всичко негово е на невероятно високо ниво. Артър Кларк е титан в жанра - виж нещо негово, ако искаш. Ако искаш нещо по-приключенско виж Майк Резник. "Хрониките на човешкия вид" са страхотни, особено "Раят". Ако искаш космическа опера като "Междузвездни войни", пробвай "Сага за седемте слънца" на Кевин Дж.Андерсън. Много хубава поредица. Ако искаш нещо по-сложно - "Слепоглед" на Питър Уотс е абсолютен шедьовър. Ако ти се чете нещо класическо - Робърт Силвърбърг с "Лабиринтът", "Замъкът на Лорд Валантайн" или "Лицето над водата". Ако искаш военна фантастика - "Войната на Старците" на Скалзи е перфектна, "Звездни рейнджъри" на Хайнлайн е класика, но може да не ти допадне. Или поредицата за Ендър, която започва с "Играта на Ендър" (вече екранизиран, трейлърът наскоро излезе). Мога да ти препоръчам още стотина автори на фантастика (само това четях преди да открия фентъзито), но засега ще спра дотук. Ако имаш нужда от още съвети - питай.
--------------------

|
|
|
belvito_86 |
|

Барон

Група: Dragon Riders
Съобщения: 4320
Потребител # 3660
Дата на регистрация: 23-November 12

|
QUOTE (The God of tears @ 10 May 2013, 00:00) | QUOTE (belvito_86 @ 07 May 2013, 09:52) | Здравейте преди време,когато влязох за първи път във форума открих тема препоръчайте някое яко фентъзи,която се превърна в доста добра и човек може да черпи доста информация от нея Та реших да направя една такава за научна и военна фантастика Аз лично не съм чел много на такава тематика и си падам повече по хоръра и епичното фентъзи,но ако искам да се зарибя да речем дайте предложения,който не го мързи чел съм много добри отзиви за Фондацията на Айзък Айзимов, за Дюн и за книгите на Рей Бредбъри ,но не съм чел от тях нищо може вие да помогнете и да предложите и нещо друго Надявам се темата да стане интересна и много информативна като тази в раздел епично фентъзи |
"Фондацията" (най-доброто на иначе не особено любимия ми Азимов), "Дюн" (тя е малко сложничка) и "Битие" на Дейвид Брин са първите книги, които ми идват на ум да ти препоръчам. От Брин можеш да прочетеш също поредицата за Ъплифта (започва от "Звездна вълна се надига", издадена от "Бард", както и останалите), от Франк Хърбърт - "Фани Мае". От Саймън Грийн също като Спар ще ти препоръчам "Прелюдията към Империята" - книжките, които е споменал: "Светът на мъглите", "Светът на призраците", "Адския свят". Рей Бредбъри е по-скоро фентъзи/хорър автор (поне той самият приживе определяше книгите си като "фентъзи", не като фантастика). Но почти всичко негово е на невероятно високо ниво. Артър Кларк е титан в жанра - виж нещо негово, ако искаш. Ако искаш нещо по-приключенско виж Майк Резник. "Хрониките на човешкия вид" са страхотни, особено "Раят". Ако искаш космическа опера като "Междузвездни войни", пробвай "Сага за седемте слънца" на Кевин Дж.Андерсън. Много хубава поредица. Ако искаш нещо по-сложно - "Слепоглед" на Питър Уотс е абсолютен шедьовър. Ако ти се чете нещо класическо - Робърт Силвърбърг с "Лабиринтът", "Замъкът на Лорд Валантайн" или "Лицето над водата". Ако искаш военна фантастика - "Войната на Старците" на Скалзи е перфектна, "Звездни рейнджъри" на Хайнлайн е класика, но може да не ти допадне. Или поредицата за Ендър, която започва с "Играта на Ендър" (вече екранизиран, трейлърът наскоро излезе). Мога да ти препоръчам още стотина автори на фантастика (само това четях преди да открия фентъзито), но засега ще спра дотук. Ако имаш нужда от още съвети - питай. |
След Шадоус Фол определено се изкушавам да прочета и нещо друго на Саймън Грийн,защото наистина много ми хареса. Иначе като бях за последен път книжарница Приятели,погледнах фантастиката и горе долу така съм се и насочил  Слепоглед на Питър Уотс Деветте милиарда имена на бога на Артър Кларк На тези им се нагледах понеже бяха нови издания.... Иначе там бяха и Фондацията-двата големи последно издадени тома,Дюн-и трите тома и на Рей Бредбъри -2 сборника с избрано.... Ще погледна задължително и Майк Резник,защото по принцип много ми допадат приключенските неща..... Мерси за инфото на всички
--------------------
|
|
|
Абонирай се за тази тема
Получавай известие по email всеки път, когато някой публикува съобщение в тази тема, докато те няма.
Абонирай се за форума
Получавай известие по email всеки път, когато някой публикува нова тема в този форум, докато те няма.
Свали / Принтирай темата
Свали си темата в различни формати или виж версия, подходяща за принтиране.
|
|