Като цяло героите във Властелина са ми повече архетипни, отколкото персонажи. Леголас в оригиналната трилогия например е елф. Той няма други качества, освен това, че е елф. Има характеристики - хубав е, гъвкав, стреля добре. Това са все черти на елф. Не индивидуални. Същото е и с Гимли. Той е джудже и това го изчерпва напълно. Пие много, смее се и обича пещерите. Отново характеристики. По същият начин Арагорн е благороден, Боромир - благороден и горделив, хобитите - весели и лоялни, Гандалф - мъдър. Това разбира се е нормално, тъй като Толкин първи е писал сериозно епично фентъзи и всички останали, дето се занимаваме с жанра копираме от него. Но от днешна гледна точка е леко бедно. Филмите за Хобит в това отношение са много по-добри. Джуджетата разкриват различен диапазон от характери - Торин е надменен и властолюбив, но в същото време дързък и смел, Балин е стар и мъдър, Бомбур е весел дебеланко, Кили е по-романтичен и т.н. Те са разгледани като хора, всеки със своя индивидуалност. Същото е и с елфите. Леголас е надменен на пръв поглед, но храбър и стеснителен на втори. Тауриел е себеотрицателна и умна. Трандиул е мъдър и величествен, но озлобен. А някои от елфите се напиваха! Напиваха! Елфи! Къде във ВнП такова нещо! Билбо струва повече и от четирите хобита във Властелина, най-малкото защото Мартин Фрийман е около 15 пъти по-добър актьор от колегите си в стария филм. И накрая хората - Бард е изключително ярък образ във филма, с много добре изградена мотивация и история, не просто "навъсен стрелец", както го описват в книгата. А виждаме и много други персонажи като старейшината и неговият съветник, които са потресаващи с реализма си. Дори драконът, който е изграден изцяло върху архетипа на мита за него, бе изключително колоритен, изигран с много настроение и далеч по-запомнящ се от пищящите Назгули или подобния на Диабло Балрог. Иначе не ме разбирайте погрешно - трилогията за Властелина е легенда. Тя първа изкара хай фентъзито на голям екран както трябва и затова има място в историята. Но след бавния старт на Неочаквано пътешествие, който ми бе просто голяма интродукция, "Пущинакът на Смог" ми скри шапката. Феноменален филм.
--------------------
 www.citadelata.com - Българският сайт за фентъзи и фантастика
|