Войната на Студенокръвните
автор: Razael

"Войната на Студенокръвните" е втората по-мащабна поредица на Реймънд Фийст за света на Мидкемия. В рамките на 5-6 години знаменитият Фийст написва четерите книги от новата сага "The Serpentwar Saga".Много критици обявиха поредицата за недостоен наследник на "Войната на Разлома", много фенове заявиха, че е слаба и не си струва чак толкова внимание. Ала въпреки всичко ще изразя скромното си мнение като фен на Фийст, че "Войната на Студенокръвните" е достоен наследник на "Сага за Войната на Разлома".
Книгите съставящи "Войната на Студенокръвните" са четери: "Кралицата на Мрака", "Възходът на Търговеца Принц","Гневът на Демонския Крал" и финалната "Парчета Скършена Корона". Тази приятна и увлекателна поредица се издава от издателска къща "Bard".

Кралицата на Мрака

Или "A Shadow of a dark Queen"(ех наште преводачи). За съжаление няма да бъда особенно щедър към повечето книги на Фийст от тази поредица. "Кралицата на Мрака" не е слаба книга, нито нещо средняшко. Просто стандартно фентъзи за любителите на приключенията и добро начало за всеки новозапален фен по Мидкемия. Личното ми мнение е, че това е книга, която не бих подминал с лека ръка.
Историята е центрирана около приключенията на Ерик и Ру. Двама удивителни млади герои - единият незаконен наследнк на благородник а другият неустоим мръсник със склонност към кражби. След множество прерипети и приключения, с голям отряд супер обучени войни, те се озовават далеч от своята родина чак на непознатият континент Новиндус. Където се събират огромни армий от наемници, пантатийци и новопоявилите се на този свят саурци. Всички тези пълчища са водени от Изумрудената Кралица с цел превземането на остовното кралство и унищожението на цяла Мидкемия. И така Ерик, Ру и отряда от бойци предвождани от полуелфа Калис ще трябва да се слеят с тези армий и да шпионират абсолютно всичко, което се случва и да се завърнат живи в кралството за да предадът ценната информация за предстоящата инвазия.

Възходът на Търговеца Принц

Публиката(феновете) и критиците определят "Възходът" за една от най-слабите книги на Рей. Още по-лошо, някои хора твърдят, че това е най-лошата му книга. Е аз не мисля съвсем по този начин. Зашеметяващите мелета в края на книгата балансират всичко останало. Като изключим обаче този факт "Възходът на Търговеца Принц" разкрива нови ширини във фентъзито. А именно "търговското фентъзи"!
Малцина са завърналите се войни от Нувиндус. Благородника Ерик и хитрият Ру успяват да предупредят навреме владетелите на Мидкемия и вече са способни да разполагат със собствената си съдба. Ру(Рупърт Ейвъри) винаги е мечтал да стане велик и богат търговец. От обикновен човек той иска да се издигне в карериерата и буржоазията на град Крондор. Историята е интересна и по този начин Фийст успява да разкрие комерсиялната среда на цяла Мидкемия. Нещо, без което не може нито един добре развит свят. По този начин Рей успява да затвърди и даде завършеност на Мидкемия така както никога досега. Ала да продължим със сюжета. Ру ще трябва да се издигне и да се пребори с мнозина влиятелни търговци, мошеници и крадци. По пътя към славата обаче една любовна връзка е на път да разбие всичко постигнато до сега. Другата интересна сюжетна линия това е пътят по, който поема Ерик. Ерик ще помогне в оцеляването на островоното кралство избирайки армията и издигайки се в нея. Така в следващите книги двамаща ще помагат в оцеляването на кралството.

Гневът на Демонския Крал

Поне според мен апогея на Реймънд Фийст в тази поредица. Доста добро завръщане към култовите и мащабни битки от "Войната на Разлома". Като цяло, поне според мен, една от най-добрите книги на Фийсст. Не знам защо но просто тази книга ме грабна с тоновете си битки и магия. Много познати герой загиват и други изникват на преден план, а трети остават да играят решаваща роля до края.
А сега за сюжета. Всичко се случва след първите две книги. Макроч Чернияг, Пъг и Томас се завръщат за да спасят Мидкемия за пореден път от лапите на злото.Ала този път Островното кралство ще бъде изправено срещу най-голямото нашествие извършвано някога. Инвазията се очаква до месеци когато 150 хилядна войска ще дебаркира по бреговете на град Крондор. Разбирасе ръководителите на кралството са се готвили с години за тази дълга и опустошителна война на която е заложено всичко. Врагът трябва да бъде спрян както и стихийните, злокобни сили, които го ръководят и заплашват да унищожат изцяло Мидкемия. И така Макрос Черният, Пъг, Томас, Миранда, Накор и цялото кралско войнство трябвада се противопоставят на злото и да го сразят на всяка цена. Дълбоко в цялата интрига са замесени демони, които се оказва че всъщност те контролиларт могъщата армия целяща да достигне Сетанон. И не само това! Още по-навътре са замесени самите богове...

Парчета Скършена Корона

Демона е победен а вражата армия от Новиндус е отблъсната ала все още нищо е свършило. След ожесточената война в която се бяха включили дори елфи и джуджета Мидкемия тъне в димящи руини.Докато хората се надигат да възстановят някогашната велика държава нов враг се надига от пепелищата на войната. Хиляди войни от Новиндус са останали без командири и водач в другата част на кралството. Надига се нов техен вожд а именно генерал Фадавах, генерал от бившата армия на Изумрудената Кралица. Целта на генерала е да поеме командването на разхфърляните войски и да основе своя собствена империя от останките на Западните владения. Сега последният шанс за обединение на кралството са внуците на херцог Джеймс(Джими Ръчицата), братята Джими и Даш. Дали те ще успеят напълно в прекрасният завършек на епичната сага или не, ще научите само ако се заемете с тази невероятна поредица...