Сага за войната на разлома
Чиракът на Магьосника, Майстор Магьосник, Сребротрън, Мрак над Сетанон, Принц на кръвта, Кралския корсар

автор: Razael

Чиракът на Магьосника, Майстор Магьосник

"Magician" или "Магьосник" е първата творба, с която Реймънд Фийст (вж."Автори") пробива във фентъзи средите и се превръща в световно известен и обичан автор по целия свят. Около 1980г. Фийст написва първия си фентъзи роман озаглавен "Магьосник". Книгата носи изненадващ успех на автора и две години по-късно "1982 - 1983", той решава да я превърне в поредица като разделя книгата на две: "Чиракът на Магьсника" и "Майстор Магьосник". В България двете книги са обединени в един общ първи том.
Поредицата бива озаглавена "Сага за Войната на Разлома" и продължава развитието си с невероятен успех. През 1985г. излиза на бял свят продължението "Сребротрън". Година по-късно се появява най-невероятното продължение на книгите до сега озаглавено. "Мрак над Сетанон". Пауза в творчеството на Фийст изглежда няма и в следващите години излизат завършващите романи на сагата. А те са "Принц на Кръвта" и "Кралският Корсар", последния се превръща в бестселър. На български език ИК"БАРД" издава всички тези книги в три тома. Три невероятни книги описващи един фантастичен свят. Невероятни свят на Мидкемия. Вълнуващо приключение в земя на която войната е начин на живот. Но до тук с вълненията направо ще премина към вълнуващият сюжет на книгата.
Всичко започва, когато в Крудий, гранична крепост на Островното Кралство, един сирак на име Пъг постъпва като чирак при стария маг на име Кълган. Малкия чирак започва своето учение при мага, но то е изпълнено с доста младешки приключения и прерипети. В Пъг има някаква нарастваща сила, нещо което никои не може да разбере какво е. От тези дни насетне съдбата на два свята ще се промени завинаги. Съмнителни пришълци, които кръстосват земите на лорд Боррик, започват да бъдат забелязвани. В последствие се оказва че армия от пришълци се кани да нахлуе в Островното Кралство. Лорд Боррик, мага Кълган, Пъг и неговия приятел Томас, заедно с отряд войници заминават при краля с молба да бъдат свикани армийте на запада.
Така избухва велика война между два свята. Тайнствените пришълци се изсипват с велики армии от своя свят с една единствена цел - метала.Западните сили на кралството се опитват да запазят териториите си и така войната е тежка и продължителна. Пъг и Томас също за замесени в конфликта но за тях всичко едва сега започва. При странни обстоятелства в съкровищницата на един златен дракон Томас наследява магически доспехи със злокобна сила и магия.
Западните войски са отдавна свикани и войната е в своя ход. Оспорвани битки се водят из цялата западна част на кралството. Неизвестния враг нарича себе си Цурани. По временна военните действия Пъг бива пленен от цураните и отведен на техния тайнствен свят. Там той е нищо повече от един роб, но след среща с един от Цуранските Велеки, Пъг е на път да се превърне в един от най-великите магьосници живяли някога!
Светът на Мидкемия е меко казано невероятен. Изпълнен със същества и бойни действея. Има дракони и елфи с невероятна история и минало. Джуджета, таласъми и още много. Джуджетата и елфите също са замесени във войната и докато Пъг е на чуждия свят на Цураните, елфите и джуджетата биват предвождани от Томас. Томас, който се превръща в получовек-полувархелу. Валхеру са били древните господари на Мидкемия, а елфите са им служили. Всичко това се случва в двата невероятни романа "Чиракът на Магьосника" и "Майстор Магьосник". Ако искате да разберете какво става по-нататък в тежкия първи том от "Сага За Войната на Разлома" единствения начин е да си го закупите или намерите отнякъде.(вж. отново "Автори")
Критика относно тези две Велики книги в областта не фентъзито нямам. Първи том от "Сага за Войната на Разлома" е около 700 страници, с привлекателна за феновете корица и умерена цена от около 10 лв. За последно ще кажа, че за мен творбите на Фийст във фентъзито са като "Междуждезвездни Войни за фантастиката".

Сребротрън, Мрак над Сетанон

Серията САГА ЗА ВОЙНАТА НА РАЗЛОМА изстрелва Реймънд Фийст на второ място сред фентъзи-писателите в света. Като всяка следваща, негова книга, се превръща в бестселър. “Сребротрън” 1985г. и “Мрак над Сетанон” 1986г. са поредните невероятни творби на Реймънд Фийст. Двете книги са обединени в една обща книга на българския книжен пазар позната ни като “Сага за Войната на Разлома Том II”. Издателството отново е БАРД и всичко е отново по реда си с внушителните 700 страници приключения, битки и незабравими приключения.
Войната на разлома продължава но този път врагът е друг и намеренията са му по-унищожителни отвсякога. Коя зла сила вдига мъртавци и ги праща на битка с живите по зова на Гилдията на смъртта? И каква висша сила може да я надвие? Черните Кръвници от Гилдията на смъртта на няколко пъти се опитват до убият принца на Крондор Арута. За съжаление тяхните опити биват неуспешни поради намесата на малкия крадец Джими Ръчицата. За съжаление в последния атентат срещу принца, точно на неговата сватба пострадва неговата годеница Принцеса Арута. Тя бива отровена от отровна стрела, която е била предназначена за Арута. С помощтта на чародея Пъг принцеса Анита не умира но заспива в трансов сън докато не бъде намерен лек. И така Джими, Арута и брат му Мартин Дълголъкия се впускат в опасно приключение със задачата да открият лековитото растение Сребротрън, което единствено може да се пребори с отровата.
След дръзкото им приключение обаче Гилдията на смъртта се оказва в съюз с преродилият се вожд на тъмните Моредели – Мурамандамус. Всички тъмни елфи и таласъми са се обеденили под неговия флаг. Провъзгласилия се велки водач тръгва с неизброинети си орди към градът Сетанон. В последствие всичко се оказва добре скроен заговор челащ премахването на принца и превземането на Сетанон. Геройте са изправени пред легионите на тъмните елфи и Мурамандамус. Пъг и Томас предприемат пътуване из световете в търсене на древния Оракул и Макрос Черният. Томас трябва да се пробори със собствените си страхове и човешкото да натделее в душата му. Пъг ще бъде изправен отново срещу политиката на Цураните и техните велики. Намирането на Макрос е последната им надежда срещу великия враг унищожил някога света на Цураните. Както повечето автори Фийст запазва най-доброто за накрая. Величава битка където се появат дори кешийците и цураните на помощ на Арута.
Дали все пак кралството ще успее да бъде предупредено навреме за надвисналата опасност. Или Мурамандамус ще успее да пробие защитана на Арменгар и Сетанон и да превземе Камакът на Живота? Е това ще разберете единствено ако се спуснете в невероятното приключение наречено ВОЙНАТА НА РАЗЛОМА! Невероятно приключение изпълнено с битки, магия, хумор и любов. Титанични сблъсъци между доброто и злото. Потопете се в света на Мидкемия, където войната е едно вечно наследство.

Принц на Кръвта, Кралския Корсар

"Принц на Кръвта" и "Кралският Корсар" се появяват за пръв път в България едва през 2000 година също както и останалите книги от поредицата. Двете книги отново са обединени в един общ трети том. Сагата за островното кралство и земята наречена Мидкемия продължава с пълна сила.
След изпълнените с битки и магия книги за Войната на разлома очакванията ми за още по кръвопролитни сблъсъци не бяха удовлетворени. Но прочитайки "Принц на Кръвта" и "Кралският Корсар" не останах ни най-малко разочарован. И в тези две книги Реймънд Фиъст не пропуска да се докаже като майстор на епичното фентъзи. Надявам се, че мнозина заели се с тази статия ще одобрят мнението ми след като прочетът книгите, или вече са ги прочели.
"Принц на Кръвта" и "Кралският Корсар" са по-различни от предишните книги за Сагата. Някои от феновете смятат, че това са едни от най-пленителните книги на Фийст.Другили ги определят като слаби поради липсата на епични битки и магия.. Тук не се фокусира толкова много върху магията и фантастичното а повече засягат политическите интриги, и събитията, които евентуално биха се случили. Битките и великите Валхеру също са изведени на по-заден план.
Островното Кралство отново е в разцвет и дългогодишен мир. И сега 20 години след последната битка при Сетанон, на синовете на Арута, близнациге Боррик и Ерлан им предтои да възмажеят и в бъдеще да поемат контрол над кралството. Заедно с Джими Ръчицата и други герои, двамата близнаци биват изпратени на важна дипломатическа мисия в сърцето на империя Кеш. Двамата братя ще се сблъскат с приключетия, които ще изживеете заедно с тях. По пътя си те ще се срещнат с убийци, които ще се опитат да ги убият по непонятни за братята причини. Единият от близнаците ще се изгуби в жестоката пустиня Джал-Пур, където бива пленен от Дърбинските търговци на роби. През това време останалите се заплитат дълбоко в политическите интриги на Велики Кеш.Група могъщи благородници се опитват да отхвърлят властта на Императрицата на Кеш. И те ще трябва да използват необикновенните си умения за да разрешат тази заплаха. През цялото време героите се срещат с един незабравим образ а именно исланецът Накор. Накор е бивш магьосник от движението Сините Ездачи. Той доста по-забавен от Пъг и помага на героите в най-трудни моменти.
Сега ще продължа и с историята на "Кралският Корсар". Николас, най-малкият син на принц Арута е изпратен в родния град на Пъг Крудии. Там той постъпва като скуаър при братът на Арута наречен Мартин Дълголъкия. Обучението му върви добре докато един ден градчето не бива нападнато и опожарено от мащабен пиратски набег. Оцелелите са малцина а близките на Николас и неговите приятели са отведени в робство. И така принца, неговият пратовчед Марк, полуелфа Калис, Амос Траск и др. се впускат с боен кораб да проседят пиратите и да спасят отвлечените си близки. С тях разбирасе потегля и тайнствения исланец Накор. Николас ще трябва да поеме ролята на лидер и капитан и да се сблъска с невиждани за хората от Островното кралство земи и чудеса. Ще бъде описан вечния конфликт на хората и елфте с змиехората наречени пантатийци. В последствие ще се разбере, че пантатийците стоят в основата на повечето атаки над Сетанон и, че Камакът на Живота им е нужен за да освободят великите си Господари Валхеру.
В "Кралският Корсар" екшъна не спира докато Николас и приятелите му прескачат от проблем на проблем. Биват разрешени и други малки подробности(като сакатият крак на Николас да речем).
"Принц на Кръвта" и "Кралският Корсар" финала на епичната "Сага за Войната на Разлома" като същевременно остават отворен край и основа за следващата епична поредица на Фийст позната като "Войната на Студенокръвните". Последните две книги от Сагата са важен елемент от величавият фентъзи канон наречен Фийст.