Пътя на Тигъра
Марк Смит и Джейми Томпсън
автор: Sparhawk

Една от безспорно най-добрите серии книги-игри в историята на жанра е мрачния епос на Марк Смит и Джейми Томпсън Пътя на Тигъра. Действието се развива в мрачния свят Орб, създаден от авторите на базата, от една страна, на традиционните вселени тип Забравените Царства, а от друга, на културата на древна Япония. У нас от цикъла бяха издадени книгите от трета до шеста. За вас, Цитаделата рецензира всички!

 

ОТМЪСТИТЕЛ!

(Avenger!)
 

Ти си Отмъстителя, смъртоносен войн и убиец-нинджа, обучен по бойните умения на Пътя на Тигъра. Можеш да тичаш с километри, без да се умориш, невъоръжен да погубиш най-смъртоносни врагове, но в сърцето си си отдаден на доброто и се бориш със злото

Но твоя баща, за който не знаеш нищо е бил убит от свирепия монах от Ордена на Алената Богомолка Яемон. Не това обаче е страшното. Яемон е откраднал Скрижалите на Кетсуин, древни свитъци, съдържащи страхотна магическа сила. Той и неговия страховит съюзник, черния рицар Хонорик, предвождащ ужасния Легион на Меча на Обречеността, планират да използват Скрижалите, за да затворят добрия бог Куон, комуто служиш, в ада, освобождавайки по този начин силите на злите божества.

Ти трябва да върнеш свитъците

Шеметно начало на шеметна поредица. Книгата е много трудна за превъртане, но все още приключението е типично фентъзи с приятна атмосфера и вяра в победата на светлината. За съжаление, неиздадена у нас.

 

УБИЕЦ!

(Assassin!)
 

 

 Баща ти е отмъстен, Яемон лежи мъртъв в краката ти, а в ръцете ти са Скрижалите на Кетсуин. Сега трябва да се върнеш обратно в храма на твоя орден, а пътя назад е изпълнен със свирепи опасности безумни последователи на Хаоса, страховити чудовища и убийци, пратени от отмъстителния Хонорик и нинджа от злия Път на Скорпиона.

Изглежда връщането назад хич не е толкова лошо

Книгата е междинна и не е така интересна като началото, а е и доста по-лесна. Може би най-оптимистичния том от поредицата.

УЗУРПАТОР!

(Usurper!)
 

 

Истинската мисия на живота ти е разкрита! Ти си престолонаследника на великия град Ирсмункаст, разположен наблизо до Процепа, ужасяваща бездна, бълваща чудовища. Дори и те обаче стоят настрана от града, сега, когато той трепери под хватката на всемогъщия Узурпатор, чиито режим на терор и жестокост карат гражданите да пищят.

Ти трябва да спреш Узурпатора, но пътя ти е повече от смъртоносен през него те чакат войн, отдаден на бога на войната, злия рицар Хонорик, който повече от всичко желае смъртта ти и кошмарни създания, въплътени от среднощни кошмари и изпратени от боговете на злото.

Но дори и да преодолееш всичко това, голямата ти битка ще е със самия Узурпатор, който е човешко превъплъщение на един от най-могъщите обитатели на Ада

Мрачна и завладяваща, Узурпатор е най-добрия том от цикъла и първия, издаден у нас от Еквус Арт. Много трудна за преминаване, истинско предизвикателство за играча.

ВЛАСТЕЛИН!

(Overlord!)
 

Ирсмункаст е спасен от демоните, които са го владеели толкова дълги години. Сега от теб зависи да въведеш ред в града и да излекуваш раните му от тиранията. Но това може да се окаже смъртоносно предизвикателство, а и скоро отново ще се наложи да тръгнеш на път

Интригуваща книга като сюжет игра, има и някои култови моменти в сюжета, като цяло обаче по-слаба от предишния том. Най-разочароващ е слабия бос на играта.

 

ЗАВОЕВАТЕЛ!

(Warbringer!)
 

 След принудителното ти отсъствие, Ирсмункаст отново е в пламъци, подпалени от отвратителните Изчадия на Процепа. Ти ще трябва да ги прогониш максимално бързо, а после да се подготвиш за война.

Защото твоя най-голям враг, могъщия рицар на мрака Хонорик сбира зловещия Легион на Меча на Обречеността и се е заклел да те убие и да завладее града ти...

Впечатляваща книга-игра, почти наравно с Узурпатор като качество. Стратегия, мислене, тръпка, чудовища и сблъсък с най-култовия от всичките ти врагове. Перфектна игра, трудна за изиграване, но отблагодаряваща се на читателя. Според мен цикъла трябваше да завърши тук.

 

 ПЪКЪЛ!

(Inferno!)
 

Хонорик е отблъснат, но твоите най-добри приятели, храбрия рицар Дорей льо Жун и рейнджъра Глайвас са отвлечени от Изчадията на Процепа. Ти ще трябва да слезеш в най-дълбокия мрак, за да ги спасиш

Най-мрачния том от цикъла, няма надежда за победа. Героя слиза все по-надолу в мрака и при успешно изиграване (което е много възможно, това е най-лесния том от сагата) Отмъстителя стига до съвършеното зло. Оригинално, но гадно

При все това Пътя на Тигъра си остава класика в жанра и според мен втората най-добра поредица книги-игри (след Кървав Меч). Интригуващия свят, уникалната бойна система (специално пригодена за нинджа-уменията ти), мрачната история и трудността на игрите правят от тази сага вълнуващо преживяване за всеки фен.