МЪРДРААЛ

Не може се говори за мърдраалите, преди това да се спомене нещо за тролоците. Както беше споменато в статията „Тролове”, тролоците са съчетание от хора и зверове, от поредицата „Колелото на Времето”, създадени от Агинор по време на Войната на Сянката, като основна бойна единица на Тъмния. Те са хищници и се ханят основно със месо от всякакъв вид, като посягат дори на своите съюзници когато огладнеят.

На външен вид те са по-едри от хората, а на по-структура всеки е различен-един има вълча глава, друг рога и кози крака, трети перушина и клюн и тн.

Оръжията им най-често са брадви с шипове или закривени като коси мечове, а също някои използват и тризъбци или копия с завъртян като кука връх. Рядко някои използват и лъкове.

Известна е омразата и дори срахът на тролоците към вълците. Когато един въл надуши тралок той жертва дори собственият си живот само и само да отнеме неговият.

Тролоците също нямат нищо против да убият някой самотен вълк, но ако забележат глутница стоят далеч от нея.

Тролоците се делят на различни племена, някои от тях са Даймон, Давол, Гаргаел, Джинен и др. Интересно е че имената на всяко тролокско племе, Джордан е взаимствал от името на някое митологично създание. По-горните отговарят съответно на Демон, Дявол, Гаргойл и Джин.

Самото име „тролок” е съчетание от трол и орк. Вълците, както и айилците ги наричат Изкривените.

Някои тролоци са способни да изговарят човешка реч, макар че им е трудно понеже техният език е много по-различен и гърлата им не са пригодени за човешкият.

Тролоците са хищни създания и в много случаи неразумни и не особено интелигентни. Именно за това те не могат да бъдат водачи в битка. Тази роля поемат мърдраалите.

Мърдраалът е роден от тролокски родители, но в който избива човешкото. Чедата на тролоците в които избива животинското, просто умират.

Мърдраалите са водачи на отряди от тролоци. Те насочват и комадват единиците. Факт обаче е че понякога от страх към тях тролоците ги предават. Затова някои мърдраали свързват по странен начин тролоците към себе си и така ако те умрат, тролоците умират също, при това в мъчителна агония. В много битки и това се е явявало като приимущество на хората.

Мърдраалът най-често е сравняван със змия-в начина и грацията и бежшумността на движението си. Гласът на един мърдрала звучи като шумолене на листа.

В различните части на света те са наричани по-различен начи- Чезнещи, Получовеци, Безоки, Сенчести и др. Вълците ги наричат Неродени. В Приказният век били наричани Ездачи на сенките.

Един от най-интересните факти за тях е че те нямат очи, но имат силно зрение и през деня и през нощта.

Друга характерна тяхна черта е че въдхват страх у хората около себе си, което кара много читатели да си правят асоциации със Назгулите на Толкин. Но феновете на двете поредици ще забележат че между тези създания има съществени разлики, но които не е тук мястото да се изброяват.

Кожата на мърдраала е бяла, а кръвта черна. Ако тази кръв остане по стоманата на оръжието след време започва да го разяжда по-силно и от киселина.

Най-интересното за тях е безпорно способността има да пътуват през сенките. Така могат да се озоват където си поискат когато го искат, освен ако на даденото място не е оградено със Силата.

Чезнещите са много способни воини, един от тях може сам да свали до 5-6 обучени войници. Само истински майстор на меча може да им окаже съпротива. Остриетата на мечовете им са черни като техните плащове и смъртоносни, като само една драскотина може да убие човек. Тези мечове се коват от странни създания живеещи край Шайол Гул, в които се впримчва душа на човек. С времето обаче тези мечове стават все по-неефективни и са нужни нови. Дори след като е убит мърдраалът продължава да се мята.

Дори самият Агинор не е разбирал напълно природата на Получовеците- според самият него те съществуват по различен начин в пространството и времето. Той както и останалите Отстъпници не изпитват страх от мърдраалите, но дори те изпитват леко притеснение в тяхно присъствие. Агинор никога не е предвидил създаването им-те са се получили от тролоците.

В поредицата има и един странен мърдраал, кой най-вероятно е нещо като аватра на Тъмния в реалния свят. Той говори чрез него на своите случи. Неговото име-Шайдар Харан на древният език означава ръката на Тъмния.

Съществуват и други теории, според които Харан е друг възроден Отстъпник, но това е малко вероятно защото всички които не са възродени са мъртви от белфир означаващо че това е невъзможно.

Друга теория пък гласи че Шайдар Харан е друга самоличност на Моридин, но за това си има много доказателства които я опровергават. В крайна сметка Джордан е доказал че в книгите му рядко нещо може да е напълно сигурно преди да сме разбрали отговора. В заключителният том 12 ще получим чаканите отговори.  

Автор: Nae'blis