ЕДНОРОЗИ

Автор: Stormbringer

За факти рядко можем да говорим, когато става дума за легенди, но често в съвременната фентъзи литература и ролеви игри, дори най-простите неща са объркани или смисълът им е преобърнат, за да отговаря на целите на автора.
Всеизвестен факт е, че еднорозите се изобразяват като коне със тънък, дълъг рог в средата на челото.
През Средновековието в Европа прониква и мотивът за Лов на Еднорози. Според легендата, Еднорог може да бъде заловен само от благородна девица и само от нея той не би избягал. Според специалисти, тази част на мита е проявление на забравени матриархални вярвания за силата, способността на жената да властва над природата и животните. В хералдиката (наука за гербовете и тяхната символика)Еднорогът е често използван мотив, защото символизира чистота и благородство. Благодарение на изкривената средновековна представа за морал, той е обременен и със символика на девственост и непорочност и често бива изобразяван в картини с теологична тематика, най-често свързани с Дева Мария.
Според друга легенда, на Еднорога се приписват и лечебни сили, затова и днес чсето е използван за символ на аптекарите и фармацефтите. Освен за красота, рогът на челото им има и магически сили - чаша или блюдо,направени от рог на Еднорог, премахва отровите в храната и напитките, мехлем от пепел или кръв на еднорог лекува всяка рана, а освен това служи и като афродизиак.
Малко хора знаят, че освен като кон, Еднорогът може да бъде изобразен и като антилопа, и колкото и да е нелепо - като коза. Може да съществуват и смесени форми, като най-честата е тяло на кон, крака на антилопа (за да бяга по-бързо от благородните девици, сигурно) и козя брадичка. Съществува теория, че Еднорогът е подобрен вариант на Козирога, чийто два рога са заменени с единствения на митологичното създание. Това вероятно се е случило по време на ранното християнство, което превръща козела, символ на плодородието, в символ на Сатаната и злото изобщо.
Въпреки многобройните изображения на кротко пасящи еднорози, повечето легенди са категорични, че Еднорогът е буен и агресивен и не търпи мъже(средновековната представа за мъжа е рицар или изобщо войн), а само жени около себе си.
Пристрастността на животното към млади жени било открито случайно. Според легендата, той разрешил на дъщерята на ловец, комуто се отдало да залови жив екземпляр, да отреже рогът му, щом го прегърнала. До тогава ловът на еднорози бил опасно занимание - ловецът заставал зад ствола на отрязано дърво, а друг подгонвал Еднорога към него. Разгневеното и уплашено животно забивало рога си в дървото и не можело да помръдне. Често обаче му се отдавало да стъпче някой и друг ловец, който не успявал да отскочи достатъчно бързо.
Съвременните кино и живопис често бъркат Еднорога с Пегас, крилатият кон на древногръцкия герой Балерофонт, който убива Химера.