Битката
автор: Sparhawk

Това е дебютния роман на Матю Райли, който той завършва едва 19-годишен. След като ръкописа бива отхвърлен от няколко издателя, Матю сам си издава книгата като "Каранодон Пъблишърс" (по името на едно от чудовищата в романа). Романът грабва окото на водещо издателство и останалото, както се казва, е история.
Успехът на "Битката" (на английски "The Contest") се дължи на уникалния и стил, който вдига адреналина на читателя. Страниците сякаш сами се отгръщат една след друга и романът свършва някак неусетно, подобно на напрегнат екшън.
Друг плюс на книгата е сюжета, който държи в напрежение до последно. Действието се развива в Градската Библиотека на Ню Йорк, където седем боеца от различни краища на вселената са се събрали в смъртоносна битка - турнир, наречен Президиън.
7 влизат, напътствани само от своите водачи, но само един може да излезе... а ако нещо се обърка, се намесва и каранодонът - могъщо чудовище, пазач на турнира. Избраникът от земята е Стивън Суейн, лекар с бързи реакции и гъвкав ум. Но това изглежда твърде малко на фона на уменията на чудовищните му противници: подобния на дявол Белос, зловещото извънземно чудовище Рийз, кръвожадния каранодон и други могъщи изчадия от различни краища на Вселената.
Романът ви държи в напрежение до последната страница и е подходящо четиво за всеки фен на приключенията и напрежението.