Хрониките на Спайдъруик
автор: Sparhawk

“Хрониките на Спайдъруик” на авторите Холи Блек и Тони ди Терлизи са една от най-успешните фентъзи-поредици за деца от последните години. Увлекателно написани и прекрасно илюстровани от художника на картите “Magic: The Gathering” ди Терлизи, те пожънаха огромен успех в САЩ и през 2006 година се чака филм по поредицата.
Благодарение на ИК “Фют” тези прекрасни малки книжки вече са достъпни и на родния читател.

Книга на Духовете

Близнаците Джерард, Саймън и тяхната по-голяма сестра Мелъри скоро ще бъдат въвлечени в магично приключение, подходящо за всички деца от 6 до 106 и години. След като баща им напуска семейството им, майка им е принудена да се премести с тях в стара, запусната къща. Скоро започват и странни инциденти – нещо тайно шумоли из къщата и прави бели през нощта. Какво ли е то? Джерард скоро намира странна, захабена книга на стария собственик на дома – Артър Спайдъруик, в която има описания на всякакви същества от приказките и легендите. Според книгата, нощните пакости са дело на богърт – злонамерено духче, обидено заради нещо.
Ще успеят ли децата да го омилостивят?
Симпатична книжка, поставяща умело началото на поредицата; главните герои са много симпатични, стила е приятен, а илюстрациите – прекрасни. И ако един богърт ви се струва малка беля, не забравайте, че Джерард и Саймън не са магьосници като Хари Потър!

Виждащият Камък

Богъртът Малчо, тормозил Джерард, Томас и Мелъри вече е доста поносим, но скоро идва нова беда – имението Спайдъруик е нападнато от гоблини, а те хич не са безопасни… Когато проклетите създания отвличат Саймън, Джерард и Мел ще трябва да спасят брат си, навлизайки в гората, в която има още по-свирепи същества…
Красива и увлекателна приказка, с която историята вече навлиза в главния си сюжет. Създава прекрасна атмосфера и се прочита на един дъх.

 

Тайната на Лусинда

Богъртът Малчо отново е сърдит на Джерард и постоянно прави проблеми, а гоблините отчаяно искат да се докопат до Книгата на Духовете. Близнаците и тяхната сестра решават да потърсят помощ от старата леля Лусинда, считана от всички за луда. Истината, разкрита от нея обаче е далеч по-страшна – горските същества са отвлекли баща и Артър и сега ще направят всичко, за да докопат децата…с или без книгата!
Още една много интересна книга от поредицата, изчитаща се за един дъх. Историята междувременно се завързва…

Желязното Дърво

След едно уж невинно състезание по фехтовка, Джерард, Саймън е Мелъри отново са въвлечени от вълшебните същества в техния свят. Но този път нещата изглеждат сериозни – джуджетата коват оръжия за гоблините, а и двата народа явно служат на кръвожаден великан, решен да завладее света.
Как могат три деца да го спрат?
Най-интересната книжка от сагата засега, оставяща читателя нетърпелив за последния том, “Яростта на Мургарат”. Всяко едно от романчетата, макар и кратко, оставя прекрасно впечатление у читателя с вълшебните си илюстрации, хубавия приятен стил, приказната атмосфера и изпълнения с изненади сюжет. Феновете на “Хари Потър”, чакащи шестия том от тяхната сага, би трябвало да прочетат тези книги – със сигурност ще направят чакането им по-приятно, а цените на ИК “Фют” са повече от прилични.

Яростта на Мулгарат

Товае петата и последна книга от приказната поредица на Холи Блек и Тони ди Терлизи "Хрониките на Спайдъруик". В нея Джерард, Саймън и Мелъри - децата на семейство Грейс трябва да се изправят срещу коварния великан Мулгарат, който е събрал огромна армия, с която планува да завладее света на хората.
Мулгарат е отвлякъл и майката на децата, завличайки я в ужасния си замък, охраняван от дракони и гоблини. За да го победят Джерард, Саймън и Мелъри ще имат нужда от помощта на всички създания, които не служат на великана - храбрия грифин Байрон, хитрия хобгоблин Хогскуил, своенравния домашен дух Малчо и дори гордите елфи. И въпреки всичко накрая решаващи ще са смелостта и куража на децата, които ще са решаващи в борбата им със злия Мулгарат.
Петото томче от серията е безспорно най-доброто; запазвайки приказния дух на предходниците си, то е напрегнато и интересно, пълно с хумор, магия, битки и приключения. Феновете на качественото детско фентъзи не трябва да пропускат тази книга, слагаща прекрасен завършек на една от най-добрите поредици в поджанра. Аз с нетърпение очаквам филма!