ХРОНИКИТЕ НА НАРНИЯ

Лъвът, Вещицата и Дрешникът

 автор: Sparhawk

След главозамайващия успех на “Хари Потър” и “Властелинът на Пръстените” дойде ред за филмирането и на класическата фентъзи-сага на К.С. Луис “Хрониките на Нарния”, пленила милиони деца със своите седем книги, продали общо 95 млн. бройки. За режисьор бе избран доказалия се с “Шрек 2” Андрю Адамсън, а самия филм излиза с логото на “Уолт Дисни”.

Историята на филма (и вдъхновилата го книга) е следната: по време на Втората Световна Война четири деца от семейство Певънзи –братята Питър и Едмънд и сестрите Сюзан и Луси бягат от бомбардировките в Лондон в затънтено имение на екцентричен стар професор. По време на своите игри децата откриват загадъчен стар дрешник, който е портал към приказния свят Нарния, населен с говорящи животни, фавни, кентаври и други митични същества. Запленени от магичната реалност, децата обаче скоро разбират страшна истина – Нарния е скована от вечна зима и е управлявана от безмилостната Бяла Вещица, а именно те, като човешки същества са предречени в старо Пророчество да освободят Нарния от тиранията. Разбира се, на тяхна помощ идва могъщия лъв Аслан, истинския Крал на Нарния, който сбира всички, които искат в приказния свят да има свобода. Освен могъща, Бялата Вещица обаче е и коварна и скоро едното от децата попада в лапите и…

“Хрониките на Нарния: Лъвът, Вещицата и Дрешникът” е великолепен фентъзи-филм, който ще допадне и на малки, и на големи. Той е вярна адаптация към книгата на К.С. Луис и едновременно с това обогатява историята с емоционалност, драматизъм и някои от най-завладяващите битки, снимани някога. Актьорите до един са великолепни – като се започне от изключително симпатичните деца и се стигне до зловещата Бяла Вещица; компютърните ефекти са на неподозирана висота, а визията на филма спира дъха с красотата си.

Идеалния коледен подарък за всички, които обичат фентъзито…