Спомен, Печал и Трън
автор: Kircata',Razael, Peo

Престолът от драконова кост

Един от най-почитаните автори сред фентъзи средите е Тад Уилямс.Книгите му се ползват с голямо уважение,но истинско впечатление прави с епоса си "Спомен,Печал и Трън", включващ 3 тома:"Престолът от драконова кост","Прощалният камък" и огромния трети том "Към кулата на Зеления Ангел".В България е излязла досега само първа част.
Остен Ард-миролюбиво царство под властта на Престър Джон,който съвсем млад убива дракона Шуракай в подземията под крепостта Хейхолт.Но Джон е на смъртно легло.В цялата земя цари мир и всички си мислят,че така ще продължи още дълги години,но Уви, не всички смятат така и след смъртта на Престър Джон сред двамата му сина възникват противоречия, които прерастват в нещо много по-голямо.Приближените на Елиас,на новия крал,мислят,че всичко идва от Приратес-свещеник,занимаващ се с черна магия,но и Елиас,и Приратес са просто пионки на много по-голямо зло-Инелуки,Кралят на Бурите.
Всичко това се представя през погледа на кухненския прислужник Саймън-четиринадесетгодишно момче,мечтаещо за героични събития и магии.Но съдбата го събира с доктор Моргенес,магъосник и един от седмината, членуващи в Лигата на свитъка(Орденът на Свитъка).Серия от непредсказуеми събития изпращат Саймън на път за Наглимунд,закъдето е и заминал принц Джосуа.И двата са преследвани от хората на Приратес,които са готови на всяка цена да ги заловят.Саймън и неговата задруга ще трябва да намерят начин да спрат Кралят на Бурите,но възможно ли е да се спре такова същество?
Тад е изрисувал един необятен по размери свят,населен с множество раси и народи,където легендите оживяват с голям брой герои и неведоми сили.
"Престолът от драконова кост" е забележителното начало от класиката "Спомен,Печал и Трън",задължително за всеки фентъзи фен.Издава ИК"Бард"-цена 12лв.

Камакът на Раздялата

Появилата се у нас поредица "Спомен, Печал и Трън" определено бе забелязана от българският фентъзи фен. Друг е въпроса обаче че, още след първият том "Престолът от Драконова Кост" интереса към тази епична серия бе почти нулев. Факторите за това могат да бъдат много и повечето от тях ще изброя в края на тази статия.
Както се очаква "Камъкът на Ряздялата" е вотрият тома от поредицата. Действието в тази втора книга продължава там където свършва и първата. Добрите главни герой са пръснати из света на Остен Ард и продължават своята, макар и отчаяна, борба срещу Господаря на Бурите Инелуки. Под ръководтството на магьосницата валада Гелое(още една Носителка на Свитъка), принц Джосуа и малкото му останали спътници трябва да се измъкнат от лапите на Белите Лисици(Норните) и да поемат по-опасният път към Камъкът на Раздялата. Единствено там лежи една от малкото надежди за победа. Някъде дълбоко на север сита Джирики, Саймън, Бинабик, Слудиг и Хейстън са държани в нещо като плен от народа на кануките(тролите). След като Саймън успява да вдигне легендарният меч "Трън" и да съсече дракона Игджарджук ще трябва да бъде решена и съдбата на трола Бинабик и римъра Сулдиг. Геройте ще трябва да докажат тяхната правота и да продължат своя път в търсенето на последната им надежда. А именно другите два меча: "Печал" и "Спомен", като преди това стигнат до "Камакът на Раздялата"
Както във всяко, достойно за уважение, фентъзи най-доброто бива оставено за края. Тад Уилямс успява да създаде още по-бляскав финал на втората си книга от поредицата.Стилът на автора е невероятно красив, успява да потопи читателя във фантастичната атмосфера. Светът е изпипан почти до съвършенство, един от най-добрите фентъзи вселени с, които съм се спречквал. Всеки герой си има свой собствен характер, положителни и отрицателни черти. Има всичко от което се нуждае един хард фентъзи фен.
Обаче като всяко фентъзи поредицата си има и свойте недостатъци. На първо място идва слабия превод. А след това и ужасно бавното развитие на действието. За щастие сюжетните линий не са страшно(Джордан!), ала сюжета се развива адски бавно. Дори и феновете на грандиозните саги като:"Песен за Огън и Лед", "Колелото на Времето", не биха издържали на бавното темпо на Тад Уилямс. Даре е яз прочетох първите две книги от тази поредица скърцайси със зъби и нокти. Единственото нещо, което ме задържа да продължа с четенето беше предизвикателството и копнежа да видя финала тази наче добра поредица.
Ако все още не сте ме разбрали какво точно се опитвам да ви кажа ще направя едно сравнение. Автори като Фийст, Брукс, Салваторе са като бързи и леки коли тип "Голф". В сравнение с тях Тад Улиямс прилича на една тежка и бавна "Волга". Като цяло книгата ми хареса. Разбира се не бих я препоръчал на всеки. Ако имате пари в излишък и колекционирате фантастични романи би било хубаво тази поредица да присъства в библиотеката ви.

Към кулата на зеления ангел I

  В първата част, на последната книга от сагата на Тад Уилямс Спомен, печал и трън Към кулата на зеления ангел, която се радва на голям успех у нас, действието става все по-напрегнати и динамично. Интригата става още по-заплетена, съюзниците стават по-сплотени, а краля на бурите още по-безмилостен.

След като младият кухненски прислужник Саймън се присъединява към свитата, предвождана от принц Джосуа безрукия, на древната твърдина Сесуадра камъкът на раздялата, злото се надига за пореден път. Сега всички, опълчили се на краля на Остен Ард Елиас, трябва да излязат на битка, срещу един от неговите поданици.

В другия краи на света, принцеса Мириамел и нейният придружител Кадрах успяват да се измъкнат от деспотичния граф Аспитис Превес, който цели да се ожени за нея. Но тяхното приключение не свършва до тук. С много усилия те стигат до една страноприемница, където ги чакат съюзници. С тях те се отправят към камъкът на раздялата за да се присъединят към Джосуа. Там трябва да се разкрие древната таина на мечовете, с помощта на Тиамак, който пази във себе си безценен ръкопис.

Ситите, безсмъртните обитатели на този свят, също се включват във военните деиствия, като застават на страната на доброто. Само, че тяхна цел са Норните слугите на краля на бурите, които им нанасят смъртна обида, прониквайки в ситския град Джаое Тинукайи

В същото време Елиас и негович съветник Приратес се подготвят за кулминацията на възхода на Краля на бурите Инелуки. С негова помощ те ще владеят целия свят.

Вече рицар, Саимън се изправя срещу пратениците на краля, за да защити новият си дом. Ще успее ли някой да го вразуми или той отново ще се впусне в опасно приключение, ще разберете, като се включите в това незабравимо пътешесвие, обхождащо непознати земи, срещащо ви със зли същества и опяняващо ви с истинска и романтична любов.

Издава ИК Бард  

 Към кулата на зеления ангел II

Пред нас вече стои последната част от трилогията на Тад Уилямс Спомен, Печал  Трън Към кулата на зеления ангел II

В шеметния и дългоочакван финал на тази история се потапяме в атмосферата на напрегнато изчакване и среда на конфликти и съперничество. Действието отново се развива в Остен Ард земя принадлежала на смъртни и безсмъртни, където продължава да върлуват студ и глад. В цялата тази обстановка Саймън бившия кухненски прислужник и настоящ рицар, придружаван от дъщерята на върховния крал принцеса Мириамел, предприемат наглед невъзможната мисия да отворят очите на крал Елиас и да го накарат да разбере, че той е кукла в ръцете на съветника си Приратес. След много премеждия и дори среща с коварните огнени танцьори, те успяват да стигнат невредими до Хейхолт.

По това време принц Джосуа и неговата войска печели съюзници на Юг с помощта на смятания за изчезнал сър Камарис, и накрая се изправя срещу узурпатора и отцеубиец Бенигарис. Веднага след това се отправя към убежището на брат си, за да защити родната си земя от всички предстоящи беди.

В опит да вземе меча Спомен от гробницата на крал Джон, Саймън пропада в древните тунели на Асуа унищоженият замък на ситите, но поради смелите си ходове и срещата с краля, той попада в плен в кралските леярни.

Същевременно Мириамел и Бинабик също отиват в подземията, където срещат Дуорите и заедно с тях разкриват множество загадки. Така трола разкрива поразителна тайна за мечовете, но вече е твърде късно. Започнат е ритуал за завръщането на крля на бурите сред живите, а голяма роля за това играят трите велики меча. Сега всичко виси на косъм животът на хората, дори цялата история.

В тази последна част, героите не спират да ни изненадват, не престават да карат сърцата ни да спират, до самият поразителен и вълнуващ край на тази незабравима сага, която ще помним дълго време, след като сме я прочели.

Издава ИК Бард