Конан Варварина
автор: Razael, Sparhawk

Книгите на тематика "Конан", са много и писани от различни автори. За това всички заглавия свързани с Хайборейската Епоха ще бъдат слагани в поредица "Конан Варварина"

Демон на Отмъщението

Демон на Отмъщението е книга от Хайборейските Хроники. Това е фантастичния свят на Конан, сътворен от великият писател Робърт Хауърд. Хайборейските Хроники са различни книги и поредици описващи приключенията на Конан и се издават от издателска къща "Елф". За тези, които не знаят, Хауърд е създателя на легендата за Конан варварина. От излизането на първите книги за варварина, до днес са написани стотици книги за непобедимия герой.
Тойо Йокугава(известен още на българския читател като Йото Йотов), дебютира на българският фентъзи пазар със сборника от разкази озаглавен "Демон на Отмъщението". Първите неща, които ми доидоха на ум, прочитайки името "Тойо Йокугава" бяха източно самураиски битки и разбира се Конан. Е чак толкова източно не беше но, "Демон на Отмъщението" не разочарова българските почитатели на Хайборейските Хроники. Сборника от авторски разкази се продаде добре и постигна завидното шесто място на наградите на Националния Клуб за Фентъзи и Хорър. Самият Йото(надявам се автора няма нищо против да го наричам с истинското му име) получи наградата за "Дебют" на наградите "Конаниада 2003".
Действието се развива в добре познатата Хайборейска епоха. Или по-точно младежките години на Конан варварина. "Демон на Отмъщението" е сборник с разкази за непобедимия кимериец. Освен тях има и други разкази в, които Конан не е главен персонаж. Но за мен най-добрите си остават тези за непобедимият варварин. Разказите са мащабни по размер и са общо шест: Пламъците на Яростта(пилотния разказ), Царството на Призраците, Пепел от Диаманти, Кошмари от Чужд Живот, Първата Любов. На кратко. След събитията описани в "Нещото в Гробницата", със сърце изпълнено, с копнежи по богатствата и славата, които може да осигури цивилизацията, Конан се отправя към примамливия свят на мистичното кралство Замора. Изгубил чувството си за голота Конан се запътва към града на Крадците Аренджун, пътувайки през планините, наречени Кезанейски, той се сблъсква със страшни и опасни врагове както и с неочаквани съюзници. Обаче пътешествието му не свършва в Аренджун. Предстоят му още сблъсъци и приключения по пътя към славата.
За финал ще спомена само това, което казват повечето критици и фенове за Тойо Йокугава. Автора се приближава най-добре по плътност и стил до великия Робърт Хауърд.


Изгревът на Викингите

Това е един от най-добрите сборници на ИК "Елф", който ще допадне на всички любители на героичното фентъзи в стил "Меч и Магия". Майсторския стил на Хауърд, обогатен и допълнен от Питър Тайлър е нещо, което гарантира на читателя удоволствие.
Сборника започва със смразяващия кръвта разказ "Долината на Червея", история, връщаща читателя в прастари времена, когато се е родила легендата за битката с чудовища. Главния герой е първобитен ловец, който ще се изправи срещу ужасяващо създание, изпълзяло директно от преизподнята.
След това книгата прехвърля вниманието си на цикъл разкази за Кормак МакКарт, смел ирландски пират, кръстоващ остриета както с други войни, така и с кошмарни същества, останали от Хайборейската епоха. На такава тематика са "Боговете на Бел-Шагот", "Тигрите на Моретата", "Любовта на Викинга", "Леговището на Злото", "Оживялата Гора".
Черешката на върха на литературната торта, която представлява този сборник обаче е чудесната новела "Дъхът на Дракона". В нея вече остарелият Кормак ще се изправи срещу предизвикателството на живота си - коварния, лукав Рицар на Кръглата Маса Ланселот…
Задължително четиво за феновете на фентъзито и приключенията. Без съмнение едно от попаденията на ИК "Елф".

Конан - Синът на Бога

В тази страхотна книга, задължителна за всеки фентъзи фен, бестселъровия автор Питър Дж. Тайлър ("Повелителя на Зората", "Брегът на Гибелта") започва да хроникира и допълва брилянтните творби на Робърт Хауърд за може би най-известния фентъзи-герой - Конан Варварина.
В сурова и брулена от ледени ветрове Кимерия се ражда велик войн, на който е съдено за винаги да промени историята. Той се нарича Конан и под тежкия му меч ще паднат мнозина войни, опасни магьосници и дори отвратителни демони от отвъдното. В тази книга читателя се запознава с ранните пътувания на великия варварин, първите му битки, първите му сблъсъци със силите на мрака.
Това е класическо четиво. Мнозина от фентъзи-авторите са минали през школата на Конан, пишейки книги за него (достатъчно е да споменем Пол Андерсън, Робърт Джордан, Леон Спраг де Камп, Хари Търтълдъв) и почти всички черпят по нещо за книгите си от неговия свят. На феновете обаче им е достатъчно да се насладят на един свят, в който доблестта и хладната стомана се изправят срещу коварството на черната магия.