Автори
Книги
Интервюта
Разни
Игри
Филми
Музика
Герои
Същества
Комикси
Актьори
Творчество
Fan-fiction
Дуел
Клипове
За нас
Форум
Клуб-Конан

Тор - богът на гръмотевиците


Author: Woodstrider
Date: 05.05.20112011 е година, изпълнена с много интересни филми, като в изобилие са тези за супергерои. Един от тях е “Тор: Богът на гръмотевиците”, който отидох да видя с големи очаквания.

Филмът е базиран на комиксите на Марвел с главен герой Тор, които пък от своя страна са вдъхновени от древните митове на северните народи и техния пантеон от богове. От друга страна Тор е част от Кино вселената на Марвел (Marvel Cinematic Universe), от която досега са излезли три филма - “Железният човек”, “Невероятният Хълк” и “Железният човек 2”. Всички тези факти предполагаха, че филмът наистина ще си заслужава гледането.

Историята разказва за Тор (изигран от австралиеца Крис Хемсуърт) - млад и могъщ воин, но също така и арогантен, който погазва законите на своя баща - Один Всемирния баща и затова е прокуден от вълшебното кралство Асгард на Земята. Там той среща красивата и интелигентна Джейн Фостър, която го учи да бъде по-търпелив и самоотвержен. Разбира се, това е историята съвсем накратко, без да разкривам съществените моменти. Във филма изпъкват и много други персонажи - лукавият бог Локи, Хеймдал Пазителят на свтовете, а особено добра, както винаги, е и играта на Антъни Хопкинкс в ролята на повелителя на Асгард Один.

Визуално филмът е една истинска радост за окото. И докато действието на Земята се развива в малко градче в Ню Мексико, вълшебното кралство Асгард е това, с което “Тор: Богът на гръмотевиците” наистина изпъква. Пресъздадени са невероятни пейзажи от красивият Свят на боговете, съчетаващ в себе си магия и технология.Тук е мястото да кажа нещо и за 3D ефекта - макар филмът да не е заснет в този формат а конвертиран по-късно, създателите му наистина са се постарали. При все това, някои от битките са малко неясни, особено когато действието е съвсем бързо.

Друга критика, която имам към филма е, че някои от поддържащите персонажи не са достатъчно добре развити, макар да са изключително интересни. Такива са Хеймдал, Тримата воини и Сиф. Това обаче в никакъв случай не разваля удоволствието от гледането.

“Тор: Богът на гръмотевиците” и изключително драматичен филм (което вероятно се дължи и на режисьора Кенет Брана, правил екранизации на Шекспирови творби), изпълнен с епични битки, които могат да се сравнят с тези от някои от най-добрите филми в жанра фентъзи, за разлика от типичните битки във филмите за супергерои, които най-често са герой срещу злодей.

Ако накрая на филма ви се иска да видите още от приключенията на Тор, не се безпокойте - той ще се завърне в “Отмъстителите” през 2012 г., където ще си партнира с Железния човек, Хълк, Капитан Америка и куп други култови персонажи от света на Марвел. И още нещо - изчакайте надписите след края на филма - заслужава си...


Търсене

Търсене в:

Избор на дизайн
Изберете този дизайн Изберете този дизайн Изберете този дизайн Изберете този дизайн Изберете този дизайн Изберете този дизайн Изберете този дизайн
Изберете този дизайн Изберете този дизайн Изберете този дизайн Изберете този дизайн Изберете този дизайн Изберете този дизайн Изберете този дизайн

Цитаделата във Facebook:


Портал Светлина vs Мрак
8 милиметра

The Face of Shadow
Daily Potter

The Universe

Library of the Future

TEEN OBSESSION
Разказите на Даниел Тодоров
Светлини сред сенките

Percy Forum
Wind of Sorrow

Soulseeker - Блогът на Коста Сивов
Project God of Tears

Блогът на Кирил Иванов

Twilight Ladies
Аксиом 16Бранимир Събев