Автори
Книги
Интервюта
Разни
Игри
Филми
Музика
Герои
Същества
Комикси
Актьори
Творчество
Fan-fiction
Дуел
Клипове
За нас
Форум
Клуб-Конан

ВЪЛКОДАВ


Author: Darth Sparhawk
Date: 27.01.2007

zz02.jpg

“Вълкодав”

След огромния бум на фентъзи-екранизациите в последно време нямаше начин и руснаците да не се опитат да се вклинят в суматохата със своя екранизация. Това се случи в края на миналата година, когато по кината излезе филма на Николай Лебедев “Вълкодав”, по романа на Мария Семьонова.
Историята започва точно като “Конан Варварина” – група варвари, предвождани от зли жреци опустошават село на мирни селяни, а единствения, който оцелява е малко хубаво момче, дете на местния ковач. Точно като Конан, то пораства обаче в огромен як войн, който, измъкнал се някакси от робската участ тръгва да мъсти за погубената си рода, носейки гръмкия прякор Вълкодав. След като се справя с единия от злите жреци, наричан Людоеда, Вълкодав обаче прави другия, свръхестествен злодей на име Жадоба много по-силен.
След като спасява робиня и сляп пророк Вълкодав и неговия любимец – един сакат прилеп - попадат в странния град Голиард, който е обкован във вечна зима. Там войнът се сприятелява и с млад схолар, а също така и с красива принцеса, която го взима за охранител по пътя си към своя нов годеник Винатар.
Злия жрец Жадоба обаче е осеял пътя със засади както от убийци, така и от призраци. Ако планът му успее, той ще освободи злата богиня на смъртта от нейния каменен затвор, обричайки света на гибел...
Макар бюджета на филма да е рекордно висок за руски филм – 20 млн. долара, той не е достатъчен за голяма фентъзи-продукция, каквато режисьора е искал да направи от “Вълкодав” и това личи както от много малкото магически създания във филма, така и от прекалено хаотичните битки, даващи много лоша видимост на това какво точно става по време на боя. Другото, което прави впечатление в лентата е, че освен красивата принцеса, няколко добре заснети природни картини и една две наистина впечатляващи сцени (най-добрата, от които е успоредното представяне на изпращането на принцесата за сватба и жертвоприношение, извършено от Жадоба) всичко в лентата е много неугледно. Големия град Голиард откровено прилича на коптор, хората са до един мръсни и с изкривени физиономии, непрекъснато пуфтят, пъхтят и правят всичко възможно да са неприятни на зрителя. Вълкодав напомня повече на отрицателен образ на варварин от серия на “Шотландски боец”, отколкото на истински бляскав фентъзи-герой, въпреки бойните си умения. Злодея Жадоба можеше да е попадение с вида си, смесица между Назгул и Шао Кан, нанасяща удари като Саурон и способна да проглуши ушите на хората с крясъци, но според мен няма достатъчно екранно време, нито нужното количество ефекти, които да подсилят екранното му присъствие. Освен това историята е на моменти доста хаотична и трудна за следене, а езическата символика, която филма ползва вероятно е понятна само за руснаците, макар, че успява да въведе зрителя в особен транс, който го държи в киносалона. Последната ми забележка, е, че филма е неимоверно, излишно и гнусно кървав, което на фона на сцени, директно копирани от други, по-качествени и красиви филми като “Властелинът на Пръстените” или “Междузвездни Войни” е най-малкото неуместно.
Като цяло, ако не сте фанатик, държащ да изгледа всичко или търсач на странни истории, а просто търсите приятно фентъзи за уикенда, гледайте наново “Ерагон”, вместо да рискувате с “Вълкодав”, който може да ви се стори чужд и непонятен.

zhadoba.jpg


Търсене

Търсене в:

Избор на дизайн
Изберете този дизайн Изберете този дизайн Изберете този дизайн Изберете този дизайн Изберете този дизайн Изберете този дизайн Изберете този дизайн
Изберете този дизайн Изберете този дизайн Изберете този дизайн Изберете този дизайн Изберете този дизайн Изберете този дизайн Изберете този дизайн

Цитаделата във Facebook:


Портал Светлина vs Мрак
8 милиметра

The Face of Shadow
Daily Potter

The Universe

Library of the Future

TEEN OBSESSION
Разказите на Даниел Тодоров
Светлини сред сенките

Percy Forum
Wind of Sorrow

Soulseeker - Блогът на Коста Сивов
Project God of Tears

Блогът на Кирил Иванов

Twilight Ladies
Аксиом 16Бранимир Събев